Кратка туршия

 

Кратковременно мариновани зеленчуци.

Готови са за опитване още след няколко часа, но е добре да се оставят да подейства марината поне 3-4 дена. Най-добри са след около седмица и ще траят в хладилника поне 4 седмици.

 

Тази рецепта идва от David Chang “Momofuku”, която е настолна книга тук в работилницата, далеч не само заради недвусмислените асоциации със звученето на името.

 

Пропорциите на предлаганата от него перфектна ресторатска заготовка( която е, да и той го казва, най-добре да си направим самички от нула)( и е без съмнение една от причините за резервации в ресторанта му в Ню Йорк всеки ден да се върти томбола), удивително наподобяват на това, което в България ни е известно като Царска туршия( гр. Нови Кричим).  Разликата при хитрия кореец е,(освен високото съдържание на вода в марината) че зеленчуците не се ръсят със сол и захар и после сокът им да се кипва с оцет- вероятно това е една от причините за по-краткия срок на годност и по-деликатния вкус- той дори маринова и някои плодове, но обикновено само за няколко часа.

 

 

марина:

1 чч вода( много гореща 90С, но не кипвала)

1/2 чч винен оцет

6 сл захар

2.5 чл сол

 

зеленчуци- може да се експериментира с много зеленчуци и някои по-твърди плодове( например круши, ябълки, дюли и пр.), също цветове( на копър, тиква и др.)

 

Съставките на марината се смесват и бъркат до разтваряне на солта и захарта.

Заливат се притиснатите в буркани зеленчуци( нарязани на малки парченца)- колкото да ги покрие( добре е да се натиснат най-отгоре с чист речен камък).

Бурканите се затварят и се слагат в хладилник.

 

на снимката: целина, ряпа, карфиол, китайско зеле, цвекло

 

 

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>