Яхния пилешки сърчица

Преди да съм се впуснал в обяснения( които включват и упътвания с акробатични схеми)  в детайли за трите части на тазгодишното светивалентинско меню, да кажа само набързо как се стигна до тази чудесна яхния:

Сериозните количества Кратка туршия, които се унищожават тук, ни оставят с около 1 чаша марина от всеки изяден буркан. При това марината е доста свежа, често едва на малко над една седмица. Проблеми, к`во мога да кажа..

Та тя е пълна с такива разкошотийки, че просто не ни дава СЪРЦЕ да я оставим  без поне още едно предназначение- едно от спасенията е класическата френска кухня, която използва подобна марина за накисване и варене на особено жилави (мускулести и дивечови) меса.

Бройте ме и мене тука.

 

 

За 3 л тенджера( най-добре керамична):

600-700 гр пилешки сърчица

2 чч марина от кратка туршия

1-2 чч вода ( или домашен бульон( скоро очаквайте рецепта))

1-2 глави лук( нарязан)

2-3 моркова

целина ( 3-4 листа или половин глава, нарязана)

1 сл чубрица( смляна)

1 чл чимен( на зърна, остава цял за интересен горчив нюанс после)

1 чл кориандър( току-що смлян в хаванче)

0.5 кг картофи( най-добре сорт с тънка кора, който не се бели)

сол и пипер на вкус

магданоз( при поднасянето)

 

за застройката:

3 сл масло

1 сл брашно пшенично

2 сл брашно нахут

 

1. Всичко ( без картофите и застройката) се слага да ври на съвсем слаб огън за около1.5- 2 часа. Ако трябва се долива по малко гореща вода, за да са потънали продуктите.

Добавят се картофите( нарязани) и се оставя да ври на слабо.

 

2. През това време се прави застойката като при постоянно разбъркване в маслото се запържи брашното- до приятно кафяв цвят. Пресипва се в манджата, която се оставя още малко да поври докато са готови картофите- около 15 мин.

Подправя се за последно.

 

 

 

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>