Преди да съм се впуснал в обяснения( които включват и упътвания с акробатични схеми) в детайли за трите части на тазгодишното светивалентинско меню, да кажа само набързо как се стигна до тази чудесна яхния:
Сериозните количества Кратка туршия, които се унищожават тук, ни оставят с около 1 чаша марина от всеки изяден буркан. При това марината е доста свежа, често едва на малко над една седмица. Проблеми, к`во мога да кажа..
Та тя е пълна с такива разкошотийки, че просто не ни дава СЪРЦЕ да я оставим без поне още едно предназначение- едно от спасенията е класическата френска кухня, която използва подобна марина за накисване и варене на особено жилави (мускулести и дивечови) меса.
Бройте ме и мене тука.
За 3 л тенджера( най-добре керамична):
600-700 гр пилешки сърчица
2 чч марина от кратка туршия
1-2 чч вода ( или домашен бульон( скоро очаквайте рецепта))
1-2 глави лук( нарязан)
2-3 моркова
целина ( 3-4 листа или половин глава, нарязана)
1 сл чубрица( смляна)
1 чл чимен( на зърна, остава цял за интересен горчив нюанс после)
1 чл кориандър( току-що смлян в хаванче)
0.5 кг картофи( най-добре сорт с тънка кора, който не се бели)
сол и пипер на вкус
магданоз( при поднасянето)
за застройката:
3 сл масло
1 сл брашно пшенично
2 сл брашно нахут
1. Всичко ( без картофите и застройката) се слага да ври на съвсем слаб огън за около1.5- 2 часа. Ако трябва се долива по малко гореща вода, за да са потънали продуктите.
Добавят се картофите( нарязани) и се оставя да ври на слабо.
2. През това време се прави застойката като при постоянно разбъркване в маслото се запържи брашното- до приятно кафяв цвят. Пресипва се в манджата, която се оставя още малко да поври докато са готови картофите- около 15 мин.
Подправя се за последно.