Бира от коприва

Една от възвишените билкови бири( наред с коноп, бодил, лайка, хмел и др.), копривата изненадва с няколко сочни плодови нюанса и съвсем дискретен „зелен“ вкус, нотка горчив карамел и (може би) джинджифилова бисквита.

Внимание: Полезното идва лесно когато е под формата на гастрономичен празник и може да предприеме коварни обрати.

адаптирано по няколко рецепти от „Sacred and Herbal Healing Beers- The Secrets of Ancient Fermentation“  Stephen Buhner

 

за 3 л буркан

време за приготвяне- 11 дни

 

3 л вода

300-400 гр коприва( връхчета, пресни)

2-3 см дхинджифил( смачкан)

 

230 гр захар кафява( сурова)

1 лимон( сок)

0.5 чл мая( суха, за хляб или пивоварна)

 

1. Водата се слага да ври в голяма тенджера. Добавя се копривата и джинджифила и се оставя да ври на слаб огън за 15 минути. Прецежда се (само бистра течност) в 3 л буркан през фина цедка.

2. Добавя се захарта и се бърка докато се разтвори напълно. До гърлото на буркана трябва да остават свободни поне 3-4 пръста , да има място да кипи.

3. Когато изстине до 35 градуса се добавя маята( разтворена за 5 мин в малко от сместа) и се разбърква. Добавя се и лимоновия сок. Покрива се с няколко ката кърпа и се оставя в тъмно помещение( килер, шкаф) да втаса за 3 дни.

4. След като втаса добре, внимателно се прецежда от утайката и се бутилира( в бутилки с винт или корк). Готова е за пиене след 8 дни.

Бутилките да не се отварят (за „проба“) поне 8 дена след плътното им затваряне, защото е вероятно да се получи бурно изкипяване. ( добре е да се държат под ъгъл 45 градуса при отварянето)

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>