Turkey Tas Kebap( i mean the bird, but the recipe is from Turkey also;)
Използването на керамична тенджера при продължителното задушаване на тази класика осигурява неповторим автентичен вкус.
2 сл мас
700 гр месо( агнешко или др, тук е пуешко)
3 глави лук
1 сл брашно( за хляб, може и нахутено)
300 гр домати
сол
чер пипер
дафинов лист
малка щипка асафетида( пожелание)
картофи( пожелание)
Месото( нарязано на хапки) се запържва в мазнината до поява на кафеви петънца. Тогава се добавя нарязаният лук и той леко се запържва.
Добавя се брашното( препечено на сух тиган и размито в малко вода).
Добавят се доматите и подправките.
Долива се с вряща вода до покриване на продуктите.
Оставя се похлупено на много слаб огън за 1.5-2 часа до пълно омекване на месото. Разбърква се от време на време.
Ако използваме картофи ги слагаме 30 мин преди да махнем тенджерата от огъня.
На края манджата трябва да остане почти на мазнина.
Поднася се с малко сварен ориз.