Persian rice

При варенето на персийския ориз има да се внимава за множество тънки моменти, преди той да се превърне в перленото съвършенство, което е.

Разбира се най-важното е как всъщност е сварен- зрънцата да стоят отделно и да са пухкави, с микроскопично петънце в средата( подобно на правилно приготвени спагети), особено е критично да не е преварен, също така оригиналният лек аромат на самия ориз да доминира като вкус.

Ценителите на персийската кухня обаче най-много се оглеждат дали има ته دیگ‎ (tahdig)- това е тънката препечена коричка на дъното на тенджерата, която се получава чак след като правилно спазим целия уникален процес.

 

 

1.5 чч( 250 гр) ориз сорт басмати

0.5 чл сол

1 сл олио

2-3 сл масло

 

 

1. Оризът се измива и накисва за 15 минути.

2. Оризът и солта се сипват в тенджера пълна с 3.5-4 чч вряща вода. Вари се 6-8 минути- докато зрънцата леко набъбнат и от мътнопрозрачни станат бели.

Полусвареният ориз веднага се измива под течаща вода за 1-2 минути, за да се отстрани нишестето. Изцежда се напълно.

3. Тенджерата ( в която варихме) се застила с хартия за печене, сипват се олиото и маслото и се слага на слаб огън.

Добавя се полусвареният ориз, който трябва да се натрупа под формата на заострен хълм( пирамида)- това става като просто сипваме на едно място( в центъра на тенджерата) и го оставяме от собствената си тежест да се търкаля и намества, образувайки възвишение. Не трябва да се оформя с лъжица или да се натиска и уплътнява, защото се развалят естествено образуваните при сипването каналчета между зрънцата.

Тенджерата се покрива с кухненска кърпа( или 2 слоя кухненска хартия; виж снимката долу), а отгоре се слага и капака( кърпата поема излишната влага и прави „ спа атмосфера” за ориза).

Оставя се около 45 минути на минимален огън, без да се отваря.

Проверява се дали е сварен и ако се налага го държим няколко минути отхлупен, за да се изпари излишната влага преди да се махне от огъня.

 

Готовият ориз се прехвърля- може и цялата тенджера направо да се обърне в плитък съд( тава) като най-отгоре е препечената коричка “tahdig”, която остава след като се обели и махне хартията за печене.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>