Пиле с орехи и меласа от нар.
800 гр пилешко
3-4 сл масло
2 глави лук
2 чч бульон
1,5 чч орехи
2 сл захар
5 сл меласа от нар( от арабски магазин)
1 чл куркума
1/4 чл канела
1/4 чл индийско орехче
1/4 чл чер пипер
сол
1. Пилето( нарязано на хапки) се запържва леко в маслото до поява на кафеви петънца. Това става на 3-4 порции, за да не се препълва дъното на тенджарата в която пържим. Готовите хапки вадим настрана.
2. След пилето запържваме(леко) и лука в същата тенджара. Връщаме там пилето, добавяме бульона и на слаб огън задъшаваме 30 минути.
3. През туй време- орехите се препичат леко( най-лесно на сух тиган). Остават се да изстинат и се смилат.
4. В тенджарата се добавят всички останали съставки и продължаваме със задушаването още 1 час- докато остане на мазнина. Разбърква се няколко пъти, за да не загаря.
Поднася се с ориз или хляб.