Ободряващ в летните жеги, засищащ и изненадващ сетивата с редуване на предизвикателни аромати и текстури.
Адаптирано по( 20 years best-seller и моя любима) рецепта на „Thoben kuchen“ Berlin
за 6 парчета:
Блат:
130 гр обикновени бисквити( тук: 1 пакет Житен Дар“с масло“)
4-5 сл масло( краве)
Пълнеж:
1 пакет Philadelphia(175 гр)
1 чч заквасена сметана( тук:Елби)
5-6 сл мед( некупешки)
Праскови:
500 мл вода
5-6 сл захар( тук: Wiener braun zucker)
1 пакетче желатин( за 500 мл вода)
2 праскови
1. Бисквитите се натрошават на ситно( най-лесно в кухненски процесор за 15-20 секунди). Смесват се със стопеното масло. Получената смес се пресова по дъното на ринг за торта( още по-удобно е във висока тава).
2. Съставките за пълнежа се смесват и се бият с тел 2-3 минути. Пресипва се върху блата и се заглажда. Прибира се в хладилника да стяга.
3. За прасковите: Водата и захарта се кипват и се оставят на слаб огън за 15 минути да къкрят леко. През това време в няколко лъжици вода се накисва желатинът( следват се инстукциите на пакета).
Когато свалим сиропа от огъня добявяме набъбналия желатин( който не прябва да ври).
Разбъркваме и оставяме желатинът да изстине до стайна температура.
( Тогава е добре и да го приберем в хладилник за 20-30 минути- внимаваме да не започне да се стяга.)
Нареждаме прасковите( обелени и нарязани) върху пълнежа и ги заливаме с малко от охладения желатин( ако ги покрием с течността, ще изплуват отгоре). Прибираме тортата в хладилника за 20 минути, за да се фиксират на място.
Когато първият слой желатин се е стегнал, доливаме и останалия желатин. Покриваме и прибираме в хладилник да се стегне( поне за 2-3 часа).