Класически неустоимовсепоглъщащ пир за всички сетива.
Отдавна не бях се на’фърлял така, та чак да ми пукат ушите.
С две драматични продължения на финала (за първи път в историята на Banana Bread Madness Championship), неостаряващата рецепта на The Joy Of Cooking (изд. 1997) разцепи Dorie Greenspan( която хитро се опита да размаже с баснословни количества захар и масло).
1.3 чч (200 гр) брашно
3/4 чл сол
1/4 чл бакпулвер
1/2 чл канела
125 гр масло(размекнато на стайна температура)
1/3 чч захар
2 яйца
2-3 банана( много узрели, но не презрели)
1/2 чл сода( разтворена за 2-3 минути в 1 сл кисело мляко или заквасена сметана)
1.Сухите съставки се смесват в голяма купа.
2. Маслото, захарта, яйцата и бананите се смесват и намачкват с вилица или още по-добре с преса за картофено пюре- хубаво е да има някои големи парчета, но в по-голямата си част трябва да са намачкани и смесени. Накрая се добавя и содата и се разбърква леко.
3. Мокрите съставки се сипват към сухите и се разбъркват ЛЕКО- само с вилица или шпатула( да не се използва миксер). Колкото по-малко се бърка, толкова по-добре се вдига при печенето. Пресипва се във форма за печене 20/12 см( най-добре керамична, застлана с хартия за печене) или кръгла с диаметър 19 см.
4. Пече се на 180 градуса ( предварително загрята) фурна за около 50-60 минути- клечка бодната в средата трябва да излиза напълно чиста. Разполага се в долната 1/3 на фурната, след първите 30 минути може да се покрие с хартия, за да не изгори отгоре.