Зимни вариации по темата “ au gratin“.
½ шепа сушени манатарки
2 чч вода
1 глава лук
50 гр масло
50 гр брашно
1 дафинов лист
¼ индийско орехче( рендосано)
сол и пипер
пожелание- малко целина, щипка канела и куркума
½ чч сметана( от краве мляко)
1 кг ряпа
Пожелание- 1 пащърнак, 1-2 картофа
100 гр бекон( пожелание)
100 гр кашкавал
1. Сушените манатарки се смилат на брашно( най-добре в кафемелачка), заливат се с 2 чаши вода и се слагат на слаб огън за 15-30 мин. да стане на бульон.
2. Нарязаният на ситно лук се задушава в маслото, добавя се брашното и се бърка 5 минути. Добавят се подправките.
Постепенно се добавя горещият гъбен бульон при постоянно бъркане.
Накрая се добавя и сметаната и се бърка докато кипне. Маха се от огъня.
Залива се ряпата( нарязана на тънко и сипана в тава) с горещата смес, след това се посипва с нарязания на ситно бекон.
3. Покрива се с алуминиево фолио и се слага във фурна, предварително загрята на 200 градуса.
Пече се 1 час, след това фолиото се маха, посипва се с рендосания кашкавал и се връща във фурната да се запече за още 15 минути, без фолио.