Шоколадови трюфели


 

4 съставки- триумфален баланс.

 

За 25-30 трюфела

 

По рецепта от “Ready for desert” на David Lebovitz

 

 

125 мл. сметана(President използвах за тези, в никой случай растителна)

220 гр. (+ 100 за овалване) тъмен шоколад( аз използвах Valrhona Caraibe 66%)

45 гр. краве масло( Маджаров)

45 мл. Порто( или Grand Marnier за портокалов кик)

какао на прах за овалване( използвах Valrhona 100% Cacao Powder)

 

1. Кипнете сметаната и веднага я махнете от огъня. Прибавете 220 гр. шоколад и изчакайте 1 минута, след което разбъркайте БАВНО И ВНИМАТЕЛНО.

 

2. Прибавете размекнатото на стайна температура масло и Портото. Бъркайте 1 минута  БАВНО И ВНИМАТЕЛНО, целта е НЕ да се добавя въздух, а само пълното инкорпориране  на съставките и получаване на гладка кадифена маса. Не прекалявайте със скоростта и времетраенето на бъркането!!! Охладете сместа в хладилник за 3 до 24 часа.

 

3. От охладената смес с лъжица( удобна е ако имате такава за сладолед) се оформят топки с не особено правилна форма, дооформят се с ръце и се връщат в хладилника за 30 минути да постегнат отново.

 

4. Разтопете 100 гр. шоколад на водна баня. Гребнете с лъжица малко от него, поставете един трюфел в лъжицата и за секунди го оваляйте. Целта е да полепне съвсем малко, подобно на фино фолио, а не да се наслоява дебела черупка от шоколад. Пуснете го в плитък съд с какао на прах и оваляйте отвсякъде. Направете така и останалите и ги охладете.

 

Остатъка от шоколада и какаото за овалване запазете за бъдещи проекти.

 

Сервиране: Извадете ги от хладилника поне 1 час преди да ги поднесете.

 

Съхранение: 1 седмица в плътнозатворен съд в хладилник.

 

 

 

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>