Смущаващо пристрастяващи-
ниво: ТРАНС
Семената нигела са гвоздея на тази рецепта и следва да не бъдат пропускани- те имат изключително примамлив леко горчив вкус и често се използват в Близкия Изток за поръсване на някои хлябове и соленки.
Също така им се приписват и ред здравословни качества:
http://www.bb-team.org/articles/5009_cherno-seme-nigela
по идея на млекарница Добрев и с тяхното превъзходно синьо сирене- все по-добре му хващат цаката
200 гр( 1 чч) сварен картоф( намачкан с вилица)
50 гр масло
100 гр синьо сирене( от млекарница Добрев)
100 гр брашно за хляб( най-добре ръжено)
100 гр орехи ( фино смляни)
2 сл захар( кафява)
сол/ черен пипер
голяма щипка кимион/ малка щипка ким (пекнати за 1-2 мин на сух тиган и смляни)
за поръсване:
1 чл сусам
1 чл семена нигела( може да се намери в м.“Багдад“)
2-3 щипки захар( кафява)
1. Всички съставки се смесват една след друга в дадената последователност и се бърка докато стане на тесто, но не се меси повече, за да не започне да лепне. В началото се мачка с вилица, после се оформя на топка с широка лъжица или шпатула.
Разточва се върху хартия за печене на много тънко.
Поръсва се с нигела и сусам( които заедно са пекнати за 1-2 мин на сух тиган- да се внимава да не се прегаря нигелата, защото започва да горчи) и няколо щипки захар.
Нарязва се.
2. Пече се на 170 градуса( среднослаба) фурна за 15 минути.
За бързо се вади и се начупват.
Фурната се намаля на 150 градуса и се допичат за 8-10 минути( зорко да се следи за момента когато леко се зачервят по краищата и от веднъж започват да потъмняват целите).
Когато са готови е най-добре фурната да се изключи, а вратата да се открехне с помощта на защипана дървена лъжица и така се оставят за още 10 минути хептен да просъхнат.
Вадят се и се оставят да изсиват върху решетка.