Персийско колаче
Най-изстрелващата закуска, която може да се намери само в автентичните ирански пекарни.
Оригинална рецепта е само леко побългарена с добавянето на малко ябълка към плънката- първото нещо което ми мина през акъла че трябва да се направи, когато ги опитах за сефте в една малка и претъпкана пекарна в Техеран.
за 12 колачета:
Тесто:
7 гр мая
60 гр заквасена сметана( или кисело мляко)
60 гр вода
85 гр масло
2 яйца
70 гр захар
500 гр брашно за хляб
щипка сол
Пълнеж:
½ ябълка
25 гр захар
25 гр орехи
½ чл канела
1. Маята се разтваря в кафена чашка с топла( не вряла) вода и се оставя да шупне(5-10 мин).
2. Заквасената сметана се смесва с водата, разтопеното масло, леко разбитите яйца и захарта. Към тях се добавя шупналата мая.
3. Брашното и солта се смесват, правят се на кладенче, добавят се течните съставки и се замесва тесто. Тестото се покрива с кърпа и се оставя на топло да втаса за 1-2 часа.
4. Пълнеж: почистената ябълка и захарта се задушават заедно с 1-2 сл вода за 10 мин. Намачква се с вилица, добавят се орехите и канелата.
5. Когато тестото се е вдигнало почти двойно се разделя на 12 части, които се оформят на топки. С ръце се правят с плоска форма, по средата се слага 1 сл плънка и после краищата се прилепват така, че плънката остава посредата. След това топката се разточва( с шева отдолу) внимателно докато стане плоска, а горната страна се надупчва( с различни по размер капачки).
6. Колачетата се печат( в предварителнозагрята фурна) на 180 градуса за 15-20 минути.