Персийски сладолед „Мед и Шафран“

Салепът(orchid militaris) е тайната съставка на този кулинарен шедьовър.

Салеп обикновено се използва за сгъстяване на мляко( съдържа доста нишесте) и подправено с канела е популярно питие на изток. Салеп може да се намери в арабските магазини на женския пазар или може и човек сам да си го набере по планинските поляни.Аз го намирам навсякъде по Балканите.

Освен че е чудесна билка с мощно действие, от него сладоледът добива особено пухкaва структура и стои като мек крем дори когато е добре замразен.

Тези случайно направени открития предизвикаха приятно оживление тук, но за съжаление Работилница Печен не успя да патентова и да натрупа астрономично богатство с тази рецепта, защото излезна клипче първо от Иран, после от Турция, където се оказа че отдавна слагали салеп на сладоледа.

 

за 6 порции:

250 мл сметана( от краве мляко)

60 гр мед( истински)

1/2 чл розова вода( пожелание)

щипка шафран( 5-6 власинки)( истински ирански шафран от нагазин „Багдад“)

2 сл салеп( от нагазин „Багдад“)

 

1. Сметаната, медът и розовата вода се смесват в голяма купа и се разбиват( с вилица, тел или миксер) до получаване на твърди връхчета.

2. Добавят се шафран( добре счукан в хаванче заедно с щипка захар) и салеп. Набързо се разбъркват към сметаната.

Пресипва се в кутия и се замразява в камерата на хладилника.

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>