И нещичко специално по случай началото на новия Цолкин..( така удобно синхронизиран с И Дзин от Хосе Аргуелес: http://www.13lunas.net/firmaumbral.htm )
Този хрупкав мексикански деликатес не се залива със сироп както сме свикнали с тулумбичките тук, но пък се поднася с чаша горещ шоколад, в който може да си ги топваме.
Пълния разкош просто.
1 чч вода
125 гр масло
2 сл захар
щипка сол
160 гр банан+ 30 гр тахан(разбити заедно)( или 3 яйца)
1 чч брашно
олио за пържене
1. Водата се слага на умерен огън, добавят се масло, захар и сол. След като се смесят напълно се добавя брашното и се бърка 1-2 минути докато се образува тесто, което започне да се отделя от съда. Маха се от огъня.
2. На 3 порции се добавят банан и тахан( добре разбити заедно)( или яйцата). След всяка добавка се разбърква много добре до пълното им смесвасе.
Полученото тесто се прехвърля в плик или шприц.
3. Тестото се шприцова на тънки( двойно по-тънки от истински толумбички) пръчици в силно загрято олио, които се пържат 2-3 минути с едно обръщане. При вадене се оставят да се отцеждат върху кухненска хартия.
При поднасяне се поръсват с пудра захар.
Най-добри са докато са още топли.