Квасът прави тези сухари неразвалими дори във влажно време и на практика вечни.
С ръж, 40% семена, подправени и добре осолени- с тях наистина можем да прекосим пустинята… или поне аз мисля съвсем скоро да видя дали стават и за това.
За 2 тави:
40 гр конопено семе( белено)
40 гр тиквено семе( белено)
40 гр орехи
60 гр сусам
230 гр ръжено брашно
1 чл сол
25 гр шарлан( или друго олио)
20 гр мед
100 гр квас( пресен)
170 гр вода
подправки по избор
1. Коноп, тиквени, орехи и сусам се смилат на брашно( в блендер) на бързо- ако се мелят дълго се превръщат в масло( тахан).
2. Всички съставки се смесват, разбъркват се и накрая се омесват на бързо( за 1 минута).
Покрива се и се прибира в хладилника за 8-24 часа.
3. След ваденето от хладилника се оставя за ½- 1 час да се отпусне на стайна температура. Разделя се на 2 и после всяка половина се разточва върху хартия за печене на много тънко( 1-2 мм). Не е нужно да се оставя да втасва и може направо да се пече.
4. Пече се( в предварително загрята) на 170 градуса за 16-20 минути (без вентилатор).
По средата на печенето се въртят тавите за равномерно изпичане.
Ако след като изстинат не са чупливи, се досушават за 5-10 минути на открехната( с помощта на дървена лъжица) фурна и с включен вентилатор.