1. От „Плод Зеленчук” си изберете няколко корена свеж джинджър, по който има поне 2-3 малки зелени пъпки. Не е трудно да си намерите и с повече. Колкото по-голямо парче корен, толкова по-добре.
2. В саксия с богата и добре проветрена почва( най-добре използвайте 10-20% натурални камъчета перлит) поставете на повърхността корените джинджър, легнали хоризонтално по дължина, а не вкопани хоризонтално. Покрийте корените с почва само до половината.
3. Поливайте само в чинийката под саксията като поддържате добре проветрена почва( 1-2 пъти седмично). Не допускайте почвата да стои постоянно влажна. След 1-2 месеца пъпките постепенно оформят филизи.
4. След 2-3 години коренището джинджър обхваща цялата саксия и е най-добре да се прехвърли под някоя шарена сянка в градината. Отделете му 1 кв.м. и го оставете на самотек. Есенно време коренището се поочупва, за да не става прекалено голямо, през останалото време на годината си чупете по малко за готвене.
добре е да се започне с голям корен( поне колкото човешка длан), който бързо вади впечатляващи филизи:
този корен го забравих в саксията на фикуса- след 3-4 месеца вече се чудех как да го прехвърлям в друга саксия..
извод- явно се кефи на голяма саксия и постоянна влага дълбоко под него( тази саксия е огромна спрямо парчето джинджифил и има дълбока чинийка, която постоянно пълня с вода за жадния фикус).
обърнете внимание как почвата около него е видимо суха – това е защото никога не се полива отгоре, а винага и само в чинийката на саксията.
Вкореняването на този екземпляр показва и здравословен прираст от 30-40% само за първите 7-8 месеца.
Oт дясно се вижда как първото огромно листо е изсъхнало и паднало- това продължава да се случва и с останалите листа и коренът се подготвя за презимуване.