Разсаждане на джинджифил

 

1. От „Плод Зеленчук” си изберете няколко корена свеж джинджър, по който има поне 2-3 малки зелени пъпки. Не е трудно да си намерите и с повече. Колкото по-голямо парче корен, толкова по-добре.

2. В саксия с богата и добре проветрена почва( най-добре използвайте 10-20% натурални камъчета перлит) поставете на повърхността корените джинджър, легнали хоризонтално по дължина, а не вкопани хоризонтално. Покрийте корените с почва само до половината.

3. Поливайте само в чинийката под саксията като поддържате добре проветрена почва( 1-2 пъти седмично). Не допускайте почвата да стои постоянно влажна. След 1-2 месеца пъпките постепенно оформят филизи.

 

4. След 2-3 години коренището джинджър  обхваща цялата саксия и е най-добре да се прехвърли под някоя шарена сянка в градината. Отделете му 1 кв.м. и го оставете на самотек. Есенно време коренището се поочупва, за да не става прекалено голямо, през останалото време на годината си чупете по малко за готвене.

 

добре е да се започне с голям корен( поне колкото човешка длан), който бързо вади впечатляващи филизи:

този корен го забравих в саксията на фикуса- след 3-4 месеца вече се чудех как да го прехвърлям в друга саксия..

извод- явно се кефи на голяма саксия и постоянна влага дълбоко под него( тази саксия е огромна спрямо парчето джинджифил и има дълбока чинийка, която постоянно пълня с вода за жадния фикус).

обърнете внимание как почвата около него е видимо суха – това е защото никога не се полива отгоре, а винага и само в чинийката на саксията.

 

 

Вкореняването на този екземпляр показва и здравословен прираст от 30-40% само за първите 7-8 месеца.

Oт дясно се вижда как първото огромно листо е изсъхнало и паднало- това продължава да се случва и с останалите листа и коренът се подготвя за презимуване.

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>