Изварата за този десерт е най-добре да си направим сами. От 2 литра домашно мляко се получава около 400 гр извара- млякото се кипва и се пресича със сока от половин лимон, след което се отцежда в гевгир.
Основа:
250 гр брашно
100 гр масло
3 сл( 30 гр) захар
щипка сол
1 яйце
2-3 сл вода( или суроватка)
Пълнеж:
400 гр извара
100 гр козе сирене
60 гр масло
130 гр захар
4 жълтъка
1 чл кардамон( смлян)
сока на 1 лимон
щипка сол
100 гр пукана киноа( може да се намери в DM)
4 белтъка
1. Съставките за основата се смесват и се омесва тесто. Тестото се разстила по дъното и страните на форма за печене( 20 на 20 см).
2. Съставките за пълнежа( без белтъците) се смесват добре. Към тях се добавят разбитите на сняг белтъци и съвсем леко се разбърква. Пълнежът се сипва върху основата.
3. Пече се в слаба фурна на 160 градуса( без вентилатор) за 50-60 минути.