Тази нечувана екстравагантност би предизвикала ПОНЕ повдигане на едната вежда дори и на най-оправната българска баба.
Популярна на югоизток от нас туршия свежо разширяваща вкусовите хоризонти.
Мушмулите за туршията трябва да са пресни, твърди, бели отвътре и без дефекти, с една дума- неугнили.
Подреждат се в голям буркан, без да се натискат. Заливат се със саламурата.
Претакват се през 2-3 дена.
Готови са след 2 седмици- месото им е останало бяло, но са омекнали.
Саламура:
700 мл вода
500 мл оцет
100 гр сол
150 гр мед
5-6 листа дафинов лист
10 зърна черен пипер
5 зърна бахар
Всички съставки без меда се кипват. След като изстине до стайна температура се добавя меда и се разбърква до пълното му разтваряне. С нея се заливат подредените в буркани мушмули.