По рецепта от „Mastering the Art of French Cooking“ на Julia Child
700 гр. ряпа( розова или бяла)
3 С.л. мазнина( гъша/свинска мас може претопено масло или олио)
150-200 мл. бульон( домашен, съставки по избор)
2 С.л. масло
1-2 С.л. захар( най-добре нерафинирана)
магданоз
1. Нарежете ряпата на 1/4 , изчистете и обелете. Бланширайте за 3-4 минути в подсолена вода. Веднага изхвърлете водата и оставете отхлупени да просъхват.
2. В широка тенджера леко запържете бланшираната ряпа в мазнината за 3-4 минути, докато се появят кафяви петна. Сипете подсоления и загрят( !!почти да ври) бульон, в който сте разтворили маслото и захарта. Похлупете, намалете огъня до минимум и задушете без да разбърквате 20-30 минути.
3. Към края махнете капака, за да се изпари излишната течност и да се глазират. Разклащайте енергично тенджерата, за да се покрият парчетата със сгъстяващата се глазура( но не бъркайте с лъжица, за да не ги смачкате).
Махнете от огъня и поръсете със ситно нарязания магданоз.
Сервиране: топли или студени.