Петривник а.к.а. Kimchi

Подходящ по всяко време на денонощието. Витамините се усвояват с помощта на мазнини- не забравяйте при сервиване щедро да му ръснете студенопресован зехтин( след като безсрамно надигнете купичката и пресушите еликсира).

 

Време за приготвяне: 3-5 дена.

 

 

1 зелка

вода( най-добре изворна без съдържание на варовик)

сол( на вкус)

 

1. Нарежете зелката и я намачкайте с ръце. В голяма тенджера залейте с вода колкото да покрие. Подправете със сол- прибавяйте по малко и опитвайте след като добре разбърквате. Натиснете с чиния( или добре измит и изварен речен камък) зелето- така че да не плува по повърхността на водата.

 

2. Оставете на студено( в неотопляемо помещение) за 3-5 дни- докато ви харесва на вкус и степен на ферментация. Претаквайте по 1-2 пъти на ден( пресипвате сока в друга тенджера и после заливате обратно зелето).

 

3. След 3-4 дена е готово за консумация. Ако предпочитате по-ферментирало опитвайте как е на вкус и оставете още 1-2 дена.

 

4. Когато оптималният вкус е достигнат, пресипете залето заедно със сока в буркани и сложете в хладилник.

 

Съхранение: 10 дена в хладилник.

 

 

 

2 коментара по „Петривник а.к.а. Kimchi

  1. Обожавам кимчи… този вид за сега не го бях пробвала… но постоянно има кимчи вкъщи :)
    Ще го пробвам и него… Благодаря за идеята.

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>