Доматен сос за пица

… и един доматен сос- to rule them all.

Подходящ е за пица, вместо лютеница… Едничкото сложно нещо в тази рецепта е изпържването на синапените семена без да изгорят. Почти същото е като пукането на пуканки, но ако 1-2 пъти пробвате и трябва все да започвате от начало, просто сложете синапа заедно с чушката, чесъна и джинджифила, така няма опасност да се овъгли.

Адаптирано по рецепта на Адирадж дас „Ведическо кулинарно изкуство”

 

Съставки:

500 гр. домати
70 гр. фурми( без костилките)
1 ч.л. сол

 

2 с.л. претопено масло (т.нар. гхи, може и обикновено олио)
2 ч.л. синап

 

2 пресни люти чушки( ситно нарязани, ако не обичате люто махнете им семките)
2-3 скилидки чесън( смачкан)
1 ч.л настърган пресен джинджифил

 

4 карамфила
2 дафинови листа
5 см. пръчка канела
1 ч.л. кимион(току-що смлян в хаванче)
2 ч.л. кориандър(току-що смлян в хаванче)

 

1 лук( фино накълцан)

 

1. В дълбок съд с вряла вода се пускат доматите за няколко секунди, вадят се и веднага се изплакват със студена вода. Обелват се и се пасират на фино пюре заедно с фурмите и сол.

 

2. Във висока тенджера с дебело дъно се нагорещява претопеното масло, слага се синапа и веднага се похлупва. След секунди се чува как започва да пука. Следете да не пуши и изгаря. Хванете за дръжките и направо вдигнете от огъня за няколко секунди ако усетите че се ДОБЛИЖАВА до прегаряне! Внимавайте за момента, когато припукванията под дапака започнат да се чуват все по-рядко, след няма и минута. Не е нужно да чакате напълно да спре да пука , преминете към следващата стъпка.

 

3. Махнете капака и наведнъж сложете Светата Троица на китайската кухня- накълцаните люти чушки, смачкания чесън и настъргания пресен джинджифил. Пържете ги 10- 20 секунди докато усетите първите ароматни вълни да се отделят от тях. Не ги чакайте да загарят.

 

4. Добавете целите карамфили, дафиновия лист, канелата и смляните кимион и кориандър. Пържете около минута- когато маслото и подправките съвсем леко потъмнеят. Не ги чакайте да загарят.

5.  Добавете фино накълцания лук и леко запържете за 1-2 минути.

 

6. Добавете пасираните домати с фурми и сол. На слаб огън без капак ще му трябват 20-30 минути, за да се сгъсти. Не се изкушавайте да увеличавате огъня, за да се изпарява по-бързо, защото целта е точно обратната- колкото по-дълго къкри на слаба температура, толкова по-развити и балансирани ще са отделните вкусове. Ако ще ползвате соса за намазване тестото на пица- оставете го една идея по-рядък, а ако ще се иползва както лютеница- ще му трябват още няколко минути сгъстяване.

 

7. Изключете огъня и махнете карамфила, дафиновите листа и пръчката канела. Щедро поръсете със студенопресован зехтин и разбъркайте.

 

Съхранение: 5 дена в затворен съд в хладилник.

 

 

9 коментара по „Доматен сос за пица

Вашият коментар

Connect with:

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>